Не Ви достига времето, а няма как да заобиколите готвенето? Тенджерата под налягане е сред задължителните съдове, с които трябва да се въоръжите в кухнята. С нея продуктите стават готови бързо, а ястието е все така вкусно. Сметката за електричество пък намалява, защото времето, през което работи котлонът, е доста по-кратко.
Основната разлика във външния вид между този вид тенджера и останалите е голямата дръжка с механизъм за затваряне. Механизмът позволява пътното затягане на капака, което се подсигурява и от уплътнения по ръбовете му. Когато бъде затворен достатъчно добре, вътре се получава вакуум. Парата, която се образува, няма как да излиза навън, температурата се повишава и процесът на готвене се ускорява.
Стандартно варенето става при 100 градуса. С увеличаването на налягането обаче се повишава и температурата.
Някои от тенджерите предлагат различни режими на работа за по-лесно приготвяне на различни продукти. При тях температурата на кипене се различава. При налягане 0,3 бара температурата е 109 градуса, а ако то е 0,7 бара, температурата се покачва на 115 градуса.
С качествената тенджера времето за готвене се редуцира с между 30% и 60%. Зависи и от продуктите. Например:
Боб – за доброто сваряване на различните сортове боб по принцип са нужни между 2 и 3 часа в нормална тенджера. В такава под налягане обаче е готов за около час;
Телешкото месо обичайно е сред най-трудните за сваряване, но тук то става крехко за около 40 минути;
Пилешкото е готово само за 15 минути;
Варената царевица ще е омекнала за не повече от 20 минути;
Картофите са добре сварени за 5 минути.
Важно е, когато готвите в тенджера под налягане, да не запълните целия ѝ обем. Не забравяйте, че трябва ястието да заема около 2/3 от дълбочината. На някои от моделите за улеснение има обозначение докъде е максимумът.
Готвенето в такъв тип посуда е свързано с варене. Трябва да има достатъчно вода, за да се получат хубави ястия. Важно предимство на този съд е, че вътре е много трудно нещо да загори – водата не се изпарява, а кондензира, така че няма как дъното да се изсуши. Подходящи за приготвяне в него са постни или месни супи и яхнии. Може също да задушите различни видове месо, а отделно да приготвите гарнитура.
Тъй като няма как да отворите тенджерата под налягане по време на готвенето, засечете старт на варенето, когато от вентила започне да излиза пара. Тогава е и подходящият момент да намалите котлона. Ако до момента е бил на максималната степен, намалете на средна – температурата вътре ще се запази.
Прочетете внимателно упътването и се информирайте за начина на отваряне. Не бива да се прилага сила, защото може това да доведе до инциденти.
С различна вместимост: от малки, побиращи 5 литра, до големи, с капацитет 12 и повече литри;
С много програми за готвене на различни рецепти;
С опция за програмиране на времето за работа;
С незалепващо покритие;
Със стъклени или метални капаци;
На различни марки: Elekom, First Austria, Rohnson и др.
Качествени продукти на отлични цени – това е най-краткото описание, което дава добра представа за нашия онлайн магазин.
Топ продуктите, които ще откриете в нашите раздели, са с безупречни характеристики и функционалност. Те гарантират дълготрайно използване и са чудесна инвестиция за всеки дом.
А защо са толкова евтини? Всекидневно ние следим пазара и се стремим да предложим най-голямо разнообразие, най-изгодно. Уредите от Megahome.bg могат да бъдат описани с две думи: отлични находки. Открийте своята!