Какво е уок тиган? Само до преди няколко години този съд беше непознат за българската кухня, но вече се нарежда сред най-търсените ни кухненски продукти. Какво е добре да знаем за него и защо ни е нужен? Вижте!
Уок тиганът е характерен за азиатската кухня и именно с негова помощ се приготвят най-популярните китайски ястия. Точно такъв ползват и професионалните китайски готвачи. Този съд е достатъчно мултифункционален, за да е подходящ за разнообразни рецепти.
Външният му вид е доста характерен и няма начин да го объркате. Този тиган е с голям диаметър, но с малко, в сравнение с горната част, дъно. Причината за тази форма е, че с нея се постига бързо загряване и много бързо готвене. Заради полегатите стени много продукти могат да се нагряват едновременно, така че стават готови за минути. По този начин се готви и със значително по-малко мазнина.
Резултатът: вкусна и здравословна храна. Заради скромните количества мазнина и заради краткото време на готвене продуктите максимално запазват полезните си вещества и витамини. Освен това те са свежи и хрупкави. Запазват дори и цветовете си.
Препоръчително е продуктите, които готвите в уок, да са нарязани на дребно. Зеленчуците е добре да са нарязани на лентички, а месото – на кубчета. Така те успяват да се приготвят достатъчно бързо. По-твърдите зеленчуци нарежете на дребно.
Заради специфичната форма пърженето в този съд не изисква много мазнина. Тя може да е само една супена лъжица.
Не е добре да поставите много продукти в уок тигана едновременно, защото така ще се загуби специфичният хрупкав вкус, характерен за ястията, приготвени в него. Вместо това те ще придобият вкус, сякаш са сварени. Ориентировъчно, максималното количество, което може да обработвате топлинно в уок е 250 – 300 грама.
За да получите бързия ефект на готвене, за който говорим, е добре да включите котлона на високи градуси.
Ако ястието, което готвите, има няколко компонента, започнете с пърженето на продуктите, които се приготвят по-бавно и продължете постепенно да добавяте останалите в зависимост от времето, което им е нужно.
Друг подход е да задушите всеки от елементите поотделно и едва накрая, когато всички са готови, да ги смесите за кратко в уок.
За да стане всичко равномерно изпечено, трябва непрестанно да разбърквате. Така няма да има опасност някои от парченцата да останат на дъното на уок тигана и да се препекат, а други да са над тях и да останат сурови.
Чугунени;
Алуминиеви;
Стоманени;
Керамични;
Незалепващи (със специално покритие);
С диаметър от 28 до 38 см;
С една или две дръжки;
С капак;
С индикатор за затопляне на дъното (хот спот от Тефал);
От реномирани световни марки: Tefal, Weber, Brabantia, Елеком;
С допълнителна решетка за готвене на пара.
Качествените wok тигани са сред стотиците предложения от висок клас от каталога на Megahome.bg. Нашият онлайн магазин винаги предлага топ продукти за кухнята, хола, банята, градината. За ремонт, декорация или оборудване – всичко необходимо е при нас на няколко клика разстояние. Без значение дали сте в голям град, или малко населено място, продуктите от Megahome.bg ще бъдат доставени директно пред вратата Ви.
Защо обаче да предпочетете именно нашия онлайн магазин? Защото при нас получавате всичко, което търсите: огромно разнообразие, високо качество и изгодни цени. Ние от Megahome.bg непрестанно следим развитието на пазара, за да можем винаги да предложим най-атрактивните оферти. Всеки ден на страниците ни са актуални и многобройни промоции и отстъпки.